Birde
Tuğba'dan deneyin istedim. :) Bu hafta Aşure zamanı başlayınca dayanamadım,
hemen kolları sıvadım. Aşuremi, nohutumu, fasulyemi bir gece önceden suyla
ıslattım. Sabaha kalktığımdan şişmişlerdi. Ama gün içinde zaten işte
olacağımdan bir kez daha suları değiştirip akşama kadar beklettim. Ve Perşembe akşamı nasibimizde bu senenin ilk Aşure'sini yapmak varmış...
Malzemeler;
1 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı fasulye
Yarım su bardağı kuru üzüm
Bir portakal rendesi
Bir elma
Bir büyük dilim ayva
12-14 adet kuru kayısı
1 çubuk tarçın
Karanfil (8 adet)
Bir çay kaşığı tuz
1 buçuk su bardağı şeker
Bir çorba kaşığı gülsuyu
Bir tatlı kaşığı nişasta (suda eritip-isterseniz koymayabilirsiniz de )
Üzeri için;
Ceviz
Fındık
Çamfıstık
Hindistan Cevizi
Toz Tarçın
Nar
Tarife gelince;
Geceden
ıslattığım bakliyatlarımı, üzerini iki katı geçecek kadar su ekleyip düdüklüye
pişmesi için koydum. Yanlız düdüklüden çok korktuğum için, suyunu az koydum,
başıma birkaç defa su taşması olayı vukuu buldu da :):) Kapağı yarım saat sonra
açtığımda kaynar su ilave ettim, bilginiz olsun ... Ben çok sulu sevmem, o
açıdan göz kararı suyumu koydum. Yukarıdaki karanlık çıkmış :) Fotom'da da
görürsünüz. Sırasıyla; Gül suyumu ekledim. O sırada bir küçük dilime sapladığım 8 adet
karanfili ekledim. Yarım saat kaldıktan sonra karanfilli dilimi çıkarttım ve akabinde çubuk
tarçınımı ekledim. Yarım saate yakında onu, kokusunu salana kadar çıkartmadım. Buğday
iyice eriyene kadar kısık ateşte kaynatmaya devam ettim, buğdayın eridiğine
karar verdiğimde içerisine elmamı, ayvamı, üzümü, kayısımı, portakal kabuğu
rendemi ekledim.
Onlarda
yaklaşık 40-45 dakika kadar kaynamaya devam ederken, şekerimi ve tuzumu
ekledim, ara ara karıştırdım ki dibi tutmasın. Karışım iyice yavaşlayınca,
kenarda az suyla yumuşattığım nişastamı da ekledim, bir taşım kaynatıp altını
kapadım.
Tabaklara
bölüştürdüm, süslemesini sabaha bıraktım, nasılsa soğuyunca süs malzemelerimi içine çökmüyor
. Ben tamamen kendi damak tadıma uygun bir Aşure yapmış
oldum, hafif ve sağlıklı :)
Bu arada incirim olsaydı ondan da ekleyecektim,
kısmetimizde incirsiz Aşure yapmak varmış. Ekleyecek olsaydım, renginin
kararmaması için, incirlerimi şekerden de sonra koyacaktım. Bilmenizi isterim.
Yaparsanız
şimdiden kolaylıklar diliyorum. Sevgiyle kalın, Hayırlı Cumalar...
Annemin aşuresi gibi olmuş ellerine sağlık:))
YanıtlaSilserapkuşum afiyet olsun, sende yap da bizde yiyelim bigün :):)
SilTariflerin hepsi birbirinden güzel Aşure de nefis olmuş gerçekten ellerinize sağlık :) profil resminize de epeyce baktım ve bayıldım,çok güzel bir gelin olmuşsunuz :) Artık tariflerinizi kaçırmam :) sevgiler..
YanıtlaSilgüzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Gelin fotoğrafımı bende çok seviyorum. Elimden geldiğince beğenilecek tariflerimi sizlerle paylaşmaya devam ediyor olacağım, inşallah... sevgiyle kalın...
SilOOO mis gibi kokmuştur mutfak
YanıtlaSilEllerine sağlık arakdaşım
Bende haftaya yapacağım inşallah
Sevgiler
evet canım, dediğin gibi bütün evi kokusu sardı Aşuremin :):) seninde şimdiden eline koluna sağlık :) sevgiler.
Sil