Bir bağ Kara Lahana
Bir büyük soğan
Bir büyük patates
Bir çay bardağı beyaz börülce
Bir çay bardağı mısır yarması
Bir çay bardağı bulgur
Yarım su bardağı barbunya (koyu kırmızı renkli
olandan, konservelerde bulunuyor genelde)
Bir tatlı kaşığı acı biber salçası
Bir tutam tuz ve karabiber
2 çorba kaşığı mısır unu
Göz kararı soğuk su ( Ben düdüklüde yaptığım için
yemeğin yarısına kadar soğuk su koydum, normal tencerede yapılacağı zaman,
önceden Kara Lahanayı haşlıyor olduğumuz için diğer sebzelerde çiğden
konacaksa, 2-3 bardak sıcak su konulabilir, zaten son inmesine yakın eğer çok
sulu ise 2 çorba kaşığı mısır unu ekleyerek, daha yoğun kıvam almasını
sağlıyoruz, ki sulu isteyenler için bence kıvamı gayet yerinde olacaktır, hatta
sonrasında eklemek isteyecekler de olacaktır).
Tarifi;
İlk kez, bu yemeğimi düdüklüde pişirmeyi denedim,
Lahanalarım güzel yumuşacık oldu. J Detaylı anlatıyorum, umarım sizler de
denersiniz. Kara Lahanaya ben Baba memleketim olduğundan dayanamam, kendimi
bildim bileli de bir Karadenizli kızı olarak bu yemeği yaparım, hele ki yanında
Mısır Ekmeği olmazsaaa olmaazlardan J Düdüklü tencereme, Lahanalarımı yıkayıp,
ince ince (salata yapar gibi) Lahanalarımı doğrayıp koyuyorum, üzerine
patatesimi, börülcemi, yarmamı, bulgurumu ( yarma varken dilerseniz bulgur
koymayabilirsiniz, yarmanız yoksa dilerseniz bulgur koyabilirsiniz), soğanımı,
biber salçamı, tuzumu ve karabiberimi koyup, lahanalarımın boyunu aşmayacak
kadar da suyumu ekliyorum( tahminimce 2 bardak kadar) ve tenceremin kapağını
kapatıp kısık ateşte pişmesini bekliyorum. Elimizde son eklenmek üzere 2
malzememiz kaldı. Barbunyalar konserve olduğundan inmesine yakın ekleyeceğiz,
dağılmasınlar diye, ayrıca mısır unumuz da en son eklenecek malzememiz,
yemeğimiz kıvam bulsun diye. Bazıları bu yemeği çok sulu sever, dilerseniz
sonrasında da sıcak su ekleyerek yemeği sulandırabilirsiniz. Ben fotoğrafta da
göreceğiniz gibi ne çok sulu, ne de susuz severim J
Peki Düdüklünüz yoksa; yıkayıp doğradığımız
Lahanaları, sertliğini yok etsin diye, rengi hafif koyulaşana kadar kaynamış
suda bekletiyoruz ( 10 dakika yeterli, çünkü daha sonrasında diğer malzemelerle
pişecek). Soğanı kavuruyoruz, salçamızı ekliyoruz, ardından lahanamızı,
patatesimizi, yarmamızı ve börülcemizi de geceden ıslatıp, kaynar suda
bekletmiş olmamız gerek, onları da ekliyoruz. Tuz, karabiber ve sıcak suyumuzu
da ekledik mi, yaklaşık 45-50 dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Göz kararı arada
kapağı kaldırıp bakabilirsiniz, tencereden tencere bile pişirme farkı
olabiliyor, börülce ve lahanadan küçük parça tatmanızı tavsiye ederim,
yumuşaklarsa, barbunyayı ve mısır unumuzu ekleyebiliriz, dediğim gibi
eğer sulu isterseniz, sıcak su yeniden ekleyebilirsiniz ( tabi su ekledikçe
tuzu da azalacaktır J hatırlatayım istedim)..
Bu yemeğin yanına bir de Mısır Ekmeği tarifi
vereyim;
İlk kez tavada pişirmeyi denedim, tavam çok büyük
geldiğinden incecik bir ekmek elde ettim, ama tadı lezzetliydi.
Mısır Ekmeğim;
3 bardak mısır unu
2 bardak ılık su
Bir tutam tuz
Bir tutam toz şeker
Bir çorba kaşığı yoğurt
Hepsini iyice yedirerek güzel bir kıvam elde
ediyoruz, dileyen içerisine kırmızı biber, kekik ekleyebilir, yağladığımız
tavaya yada fırın tepsisine koyup rengi altın sarısı olana kadar pişiriyoruz.
Fırında 180 derecede 30dakika sürede olabiliyor. ( Benim mini fırınım
olduğundan her zaman biraz daha geç pişiyor) Bu seferlik dediğim gibi Balık
Tavasında pişirmeyi denedim, ekmeği ters düz edip pişirdim, bana kalırsa
fırında pişirmek çok daha kolaymış..
Afiyet olsun...
Bir Karadenizli olarak iştahım kabardı :)
YanıtlaSil:):) çok da severimmm :)
SilÇok severim. Ellerinize sağlık
YanıtlaSilteşekkür ederim, yapar yerseniz afiyetler olsun :)
Sil