Ne çabuk geldi ve
geçti, anlayamadık. Dinlenemedik de.. :( Ziyaretlerimiz çok kısa sürdü, bize
uğrayansa hiç olmadı :( Demekki biz daha eskimedik diye moral vermeye çabaladım
kendime :) Gelgelelim, Bayramların en hüzünlü yanı mezarlık ziyareti oluyormuş,
bunu 3 senedir ne yazık ki öğreniverdim.
22 Ağustos 2012 Çarşamba
14 Ağustos 2012 Salı
Bugün Kadir Gecesi
Aylardan en bereketlisi
Ramazan, günlerden en değerlisi Kadir Gecesi…
Hayatımızın her anında dualarımız bizi Rab'be yakınlaştırır. Bu geceyse her zamankinden daha da önemli. Mümkün olduğunca Akşam namazından sonra dualarımızı eksik etmeyelim, af dileyelim, içimize sığınalım, Rab'bimize yakınlaşalım. Herkese bol huzurlu bir gece diliyorum. Dualarınızın benimle olsun, benimkiler sizlerle olacak, inşallah.
Çilek Posalı Etimek Tatlısı
Cahide Ablam sağolsun,
sayesinde ne arasam bulabiliyorum J Çilek soslu tatlı dedim, aradığım en hafif
tatlılardan birini buldum, bakın tarifine;
8 adet etimek( bir pakette 16 adet var, ben iki küçük borcama yaptım)
Islatmak içim 2 çay bardağı sütü hafif ılıtıyoruz. sonra etimekleri ıslatıyoruz.
Ben Çilekli sosumu, çilek suyu yaptığım zaman hazırlamıştım, Çilek posalarım da değerlensin diye, 1kaşık nişasta ve 1yemek kaşığı toz şeker ekleyerek, az da su koyarak sos haline getirdim.
Muhallebisi ise; 4 su bardağı sütü 2 ymk kaşığı nişasta, 2 ymk kaşığı un, 8 ymk kaşığı şeker, 2yumurta sarısı, 4 ymk kaşığı hindistan ceviz , bir paket vanilya ile karıştırıyoruz. Pişen muhallebiye 2 kaşık tereyağı ekleyip, çırparak altını kapatıyoruz. Muhallebimizi etimeklerin üzerine, sosumuzuda sıcakken bu muhallebimizin üzerine döküyoruz. Soğuyuncaya kadar dışarda bekletip üzerine bol hindistan cevizi dökerek dolaba kaldırabiliriz, 3-4 saat sonra yenmeye hazır, açıkçası, 2dilim ancak beni mutlu etmeye yetti :):)
Buğdaylı Soğuk Çorba ve Fırında Tavuk
Buğdaylı Soğuk Çorba |
Fırında Tuğba Tavuğu :) |
Biliyorum ki
sizlerde benim gibisiniz, illaki yemek tarifine bakmadan evvel fotoğraf
incelemesinde bulunuyorsunuzdur, aslında çoğunluk öyledir desek daha doğru
olacak. Bence yemeği iyi yapmak kadar, yemeklerin fotoğraflarını da iyi çekmek
gerek, evde profesyonel bir makinam olmasına karşın hala bir an evvel çekip de
sizlerle paylaşabileyim diye telefonumla çekip buraya koyuveriyorum, şimdilik
blog'um konusunda da oldukça amatörüm aslında, neyse günden güne bende
öğreniyorum yenilikleri, ayakta uydururum yakında inşallah :)
Gelelim,
fotoğraftaki yemeklerimin tariflerine;
İlki bu sıcak
havalarda, hararetimiz alacak Soğuk Çorbaya; bir çoğumuzun buzluğunda haşlanmış
nohut, buğday, yeşil mercimek vardır, yoksa da birer bardak ayrı ayrı
haşlayalım (bir gece önceden
ıslatırsanız, daha çabuk haşlanacaktır). Haşlanmış tüm malzemelerimizi, bir
araya toplayalım, bir kenarda yoğurdumuzu az tuz ve az zeytinyağı ve hatta
biraz su ile çırpalım. Çırptığımız yoğurdu bir araya topladığımız
malzemelerimizle karıştıralım, dilerseniz içerisine taze nane ve taze reyhan da
koyabiliriz (kurusu da olur) ..
Ana yemeğimiz ise Fırında bana özgü tavuğuma; 6 tane butu, derisinden ayıralım, bir kenarda bol zeytinyağı, kimyon, kırmızı biber, karabiber, dağ kekiği, ve tuzla butlarımızı ovalayıp, içerisinde 1-2 saat bekletelim. Ocağımıza tavamızı alıp, mor soğandan (büyük bir tane, dilerseniz iki) yağda çevirelim, sırasıyla bol sarımsak(3-4 diş), yeşil biber (2-3 adet), yarım kırmızı biber ekleyelim. Tüm malzemeler pembeleşince içerisine biber salçasından bir kaşık ekleyip, iyice malzemelere yedirdikten sonra, göz kararı su ekleyelim (su oranına göre tuzu da eklemeyi unutmayalım, ben çok tuzu seven biri olmadığımdan, ölçüsünü veremiyorum, zevkinize kalmış). Bu baharatlı, sebzeli karışımımızın suyu fokurdadıktan sonra altını kapatalım. Tepsimize butları yanlarına dilimlediğimiz patatesleri, domatesleri ekleyelim ve üzerine bu sosu boca edelim. Fırında 180derece de (tabii daha önceden ısınmış) öncelikle üzerini folyolayarak yaklaşık yarım saat pişirelim, sonrasında tavuklarımızı da kontrol ederek, piştiklerini hissedersek, folyoyu kaldıralım, üzeri kızarana dek pişirmeye devam edelim. Afiyet olsun...
Ana yemeğimiz ise Fırında bana özgü tavuğuma; 6 tane butu, derisinden ayıralım, bir kenarda bol zeytinyağı, kimyon, kırmızı biber, karabiber, dağ kekiği, ve tuzla butlarımızı ovalayıp, içerisinde 1-2 saat bekletelim. Ocağımıza tavamızı alıp, mor soğandan (büyük bir tane, dilerseniz iki) yağda çevirelim, sırasıyla bol sarımsak(3-4 diş), yeşil biber (2-3 adet), yarım kırmızı biber ekleyelim. Tüm malzemeler pembeleşince içerisine biber salçasından bir kaşık ekleyip, iyice malzemelere yedirdikten sonra, göz kararı su ekleyelim (su oranına göre tuzu da eklemeyi unutmayalım, ben çok tuzu seven biri olmadığımdan, ölçüsünü veremiyorum, zevkinize kalmış). Bu baharatlı, sebzeli karışımımızın suyu fokurdadıktan sonra altını kapatalım. Tepsimize butları yanlarına dilimlediğimiz patatesleri, domatesleri ekleyelim ve üzerine bu sosu boca edelim. Fırında 180derece de (tabii daha önceden ısınmış) öncelikle üzerini folyolayarak yaklaşık yarım saat pişirelim, sonrasında tavuklarımızı da kontrol ederek, piştiklerini hissedersek, folyoyu kaldıralım, üzeri kızarana dek pişirmeye devam edelim. Afiyet olsun...
9 Ağustos 2012 Perşembe
Yoğurt Kebabı...
Servis arkadaşım Banucukkk, sayende
müthiş bir yemek öğrenmiş oldum, hem de çok kolaymış..Eşimin midesi şenlendi :)
Evde var olan pidelerinizi atmayın,
minik minik doğrayın, fırın tepsisine yayın, az yağ gezdirin üzerinde ve
fırında kıtırlaşana dek pişirin. Bir kenarda sarımsaklı yoğurdunuzu hazırlayın
ama hafif sıvı olsun, pideleri ıslatmak için gerekli olacka. Normalde Banular
bu yemeği kıymayla yapıyormuş, ama buzluğumda etim vardı, onunla deneyeyim
istedim. Küçük parçalar halinde kestim, harlı ateşte çevirdim, hafif
piştiklerinde soğanımı ekledim, sulandırdığım salçayı da ekleyince oluverdi. En
üst katına da etleri dizdim tepsime, sonra yemede yanında yat misali,
kendimizden geçtik :) Afiyetler ola...
Körili Tavuk ve Deniz Börülcesi Salatası
Cumartesi günü,
anacığım onca yolu gözetmeden bana geldi, Ama şansına dışarıda öylesi bir
yağmur vardı ki, buna rağmen taze yapraklarımı da yanında getirmeye üşenmedi,
onun hakkını nasıl öderim bilmiyorum. :) Hemen gelir gelmez, azcık dinleneyim
demeden, ilk sorduğu soru "Dolma için içi hazırladın mı? :)" Evvet, anacım hazırlamaz mıyım? :) Öncelikle belirteyim, ben zeytinyağlı dolma da kuş üzümü, fıstık sevmem, çok sade bir dolma içi hazırlarım, içeriğine gelince, bol soğan, bol kuru nane, yenibahar, şeker, karabiber, limon tuzu parçaları ve toz tarçın, hakiki zeytinyağı bile damlatırım tat versin diye. Bence dolmayı lezzetli yapan unsur toz tarçın ve limon tuzu...Denemenizi tavsiye ederim. Yapraklarda taze olduğundan, o kadar taze, o kadar ağızda dağılır olduki anlatamam.. Gülçincim, hatta hafta içi gelen misafirim Deniz ve eşi, Kayınvalidem, iş arkadaşım Zeynep ve İrem de tattılar, yorumlar, çok lezzetli olduğu yönündeydi, hehe...
Bunun dışında Gülçin'cim annemin kısırını çok sever. O açıdan annecim, gitmeden kendisine Kısır'ını da yaptı gitti. Aslında Kısır konusunda annemler ellerimiz örtüşüyor, ama ne yalan söyliyim annemin elinden yemek çok daha keyifli :)
Gecenin en güzel Süprizi oldu bu bana;
Gülçin'imin ev hediyesi. Biliyor arkadaşının merakını :) Tekrardan çok
teşekkürler arkadaşım. En kısa zamanda yeniden bekliyoruz...
Yaz'a özel soğuk ev yapımı içecekler;
Reyhan Şerbeti |
Cahide Abla’dan yine
müthiş bir tarif denedim; Reyhan Şerbeti. Reyhan’dan şerbet mi olur demeyin,
muhteşem bir yaz içeceği, oluyormuş, denedim ve misafirlerime de denettim J Bir demet Reyhan’ı sıcak
suda (8bardak su), bekletiyorsun, içine 7 kaşık şeker ve limon tuzu(5-6 parça)
istersen limon kabuğu da ekleyerek, soğumaya bırakıyorsun. Biz buzlu olarak
içtik, sodayla karışımı da çok hoş oluyor, aşırı derece de tavsiye edilir…
Yeşil Ayran |
Bu da tatlı yerine
tuzlu içecek tercih edenlere; bir şişe ayranı Blender’a koyun, içerisine
dereotu, maydanoz ve nane ekleyin (birer tutam) ve çalıştırın, buz ve soda
eşliğinde müthiş bir yaz içeceği, karşınızda…
Çilek Suyu |
Ve bu sıcak yaz
günlerinde, market’te çilek bulunca kaçırmadım, aldım tabiiki de J Yarım kg çileğimi, göz kararı 1bardağa yakın şekerle, üzerini
geçecek kadar koyduğum suda, çilekler rengini salana kadar kaynattım, sonra da
altını kapatıp 15dakika içerisinde beklettim. İçindeki çilekleri blender’a
koyarak,(Cumartesi yapacağım pastaya kullanacağım, sos olması için) onu püre
yapıp bir kenara kaldırdım, süzülen çilek suyu da eşime sahur için yaptığım kek’in
yanında çok ferahlatıcı oldu doğrusu J
Bu arada ayrıca yaptığım Erik Şerbeti'ni de sizlerle paylaşacağım, tıpkı Çilek suyu gibi yaptım, yanlız posasını içerisine ekledim, onda konsantre olarak kullandık, yani içeceğimiz zaman az şerbetten bardağa koyup, su ve buz eşliğinde sunduk...
Erik Şerbeti |
3 Ağustos 2012 Cuma
Milföyde Kolay Tavuklu Börek
Eşim oruçlu olduğu
için elimden geldiğince ona güzel ve lezzetli şeyler yapmaya çalışıyorum. Bu da
öylesi tariflerden biri; Göğüs tavuğunu harlı ateşte soteliyoruz, ardından
soğanı, sarımsağını ve sonra da 3 renk biberini ekliyor, soğanları ölene
kadar soteliyoruz, köri, kimyon, kekik, karabiber ve tuzunu da ekleyerek
yemeğimizi pişiriyoruz. Daha sonra fırın tepsisine, (ben 6 adet milföy hamuru
kullandım), milföyü döşüyoruz, ortasına yemeğimizi ekliyoruz, üzerini de
kapatıp, susam, çörekotuyla renklendirip, 175derecede kabarana kadar
pişiriyoruz. Diğer bir kenarda sarımsaklı yoğurdumuzu hazır bekletiyoruz,
fırından çıkar çıkmaz, üzerine bolca yoğurtla servis ediyoruz. Köri otunun
tavuğa verdiği o güzel lezzet, bol sarımsaklı yoğurtla birleşince, Şiir gibi
oluyor :):)
Afiyet olsun ...
Evin bereketi
Geçen hafta İftar Soframda, 9 kişiyi ağırladım, canım kardeşim Esma sayesinde altından başarıya kalktık (Bu seferlik Denizcim gelemedi). O kadar güzel bir hava
oluştu ki evimde, anlatamam. Yetmez düşüncesiyle yapılmış yemeklerim, ertesi
iki günde bile sofralarımızı şenlendirdi :)
İftar Soframın baş tacı; Cahide hanımın sitesinden
bulduğum Müjeddere (Mercimekli Pilav) oldu, denemenizi tavsiye ederim. Diğer yemeklerin dışında,
favori tatlım, Güllaç'tı. :)
İftarın tadı her zaman ayrıdır benim için,
daha öncede bahsetmiştim; Bereket, bolluk, dualarla dolu bir sofra. Herkese
böyle sofralar nasip olsun, dışarıda onca aç kardeşlerimiz varken belki bu
kadar özenli sofralar hazırlamak doğru olmuyor ama yine de içimiz rahat etmiyor
ki, şu da olsun bu da olsun diyerek; bir bakıyorsun onca çeşit...
Ramazan ayını yarıladık, şurada bayram sabahına ne kaldı ki, bol dualı İftarlarınız olsun...
Bucketzzzzz, abicim ellerine sağlıkkk
Ne zamandır
yazamıyordum, bir türlü blog'umu açacak halim olmadı nedense kaç gündür :( Oysa
fırsatım vardı.. Neyse size Benim dahi abimin oyunu Bucketz'dan söz ederek
başlamak istiyorum güne... Iphone'u olanlar, bağımlılık yaratan bir oyun bu,
lütfen bir kez deneyin, ben bugünlerde her boş anımda onla oynar oldum, Her
level'i ayrı renklerde, her oyunda farklı karakterler, objeler, dialoglar
okadar keyifli ki anlatamam...
Abicim ellerine
sağlık, seninle gurur duyuyorum...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)