22 Ağustos 2012 Çarşamba

Bayram kapımızdan şöyle bir huuu dedi :):)


Ne çabuk geldi ve geçti, anlayamadık. Dinlenemedik de.. :( Ziyaretlerimiz çok kısa sürdü, bize uğrayansa hiç olmadı :( Demekki biz daha eskimedik diye moral vermeye çabaladım kendime :) Gelgelelim, Bayramların en hüzünlü yanı mezarlık ziyareti oluyormuş, bunu 3 senedir ne yazık ki öğreniverdim.

14 Ağustos 2012 Salı

Bugün Kadir Gecesi


Aylardan en bereketlisi Ramazan, günlerden en değerlisi Kadir Gecesi…
Hayatımızın her anında dualarımız bizi Rab'be yakınlaştırır. Bu geceyse her zamankinden daha da önemli. Mümkün olduğunca Akşam namazından sonra dualarımızı eksik etmeyelim, af dileyelim, içimize sığınalım, Rab'bimize yakınlaşalım. Herkese bol huzurlu bir gece diliyorum. Dualarınızın benimle olsun, benimkiler sizlerle olacak, inşallah.

Çilek Posalı Etimek Tatlısı




Cahide Ablam sağolsun, sayesinde ne arasam bulabiliyorum J  Çilek soslu tatlı dedim, aradığım en hafif tatlılardan birini buldum, bakın tarifine;
8 adet etimek( bir pakette 16 adet var, ben iki küçük borcama yaptım)
Islatmak içim 2 çay bardağı sütü hafif ılıtıyoruz. sonra etimekleri ıslatıyoruz.
Ben Çilekli sosumu, çilek suyu yaptığım zaman hazırlamıştım, Çilek posalarım da değerlensin diye, 1kaşık nişasta ve 1yemek kaşığı toz şeker ekleyerek, az da su koyarak sos haline getirdim.
Muhallebisi ise; 4 su bardağı sütü 2 ymk kaşığı nişasta, 2 ymk kaşığı un, 8 ymk kaşığı şeker, 2yumurta sarısı, 4 ymk kaşığı hindistan ceviz , bir paket vanilya ile karıştırıyoruz. Pişen muhallebiye 2 kaşık tereyağı ekleyip, çırparak altını kapatıyoruz. Muhallebimizi etimeklerin üzerine, sosumuzuda sıcakken bu muhallebimizin üzerine döküyoruz. Soğuyuncaya kadar dışarda bekletip üzerine bol hindistan cevizi dökerek dolaba kaldırabiliriz, 3-4 saat sonra yenmeye hazır, açıkçası, 2dilim ancak beni mutlu etmeye yetti :):)

Buğdaylı Soğuk Çorba ve Fırında Tavuk

Buğdaylı Soğuk Çorba



Fırında Tuğba Tavuğu :)


Biliyorum ki sizlerde benim gibisiniz, illaki yemek tarifine bakmadan evvel fotoğraf incelemesinde bulunuyorsunuzdur, aslında çoğunluk öyledir desek daha doğru olacak. Bence yemeği iyi yapmak kadar, yemeklerin fotoğraflarını da iyi çekmek gerek, evde profesyonel bir makinam olmasına karşın hala bir an evvel çekip de sizlerle paylaşabileyim diye telefonumla çekip buraya koyuveriyorum, şimdilik blog'um konusunda da oldukça amatörüm aslında, neyse günden güne bende öğreniyorum yenilikleri, ayakta uydururum yakında inşallah :)

Gelelim, fotoğraftaki yemeklerimin tariflerine;

İlki bu sıcak havalarda, hararetimiz alacak Soğuk Çorbaya; bir çoğumuzun buzluğunda haşlanmış nohut, buğday, yeşil mercimek vardır, yoksa da birer bardak ayrı ayrı haşlayalım    (bir gece önceden ıslatırsanız, daha çabuk haşlanacaktır). Haşlanmış tüm malzemelerimizi, bir araya toplayalım, bir kenarda yoğurdumuzu az tuz ve az zeytinyağı ve hatta biraz su ile çırpalım. Çırptığımız yoğurdu bir araya topladığımız malzemelerimizle karıştıralım, dilerseniz içerisine taze nane ve taze reyhan da koyabiliriz (kurusu da olur) ..

Ana yemeğimiz ise Fırında bana özgü tavuğuma; 6 tane butu, derisinden ayıralım, bir kenarda bol zeytinyağı, kimyon, kırmızı biber, karabiber, dağ kekiği, ve tuzla butlarımızı ovalayıp, içerisinde 1-2 saat bekletelim. Ocağımıza tavamızı alıp,  mor soğandan (büyük bir tane, dilerseniz iki) yağda çevirelim, sırasıyla bol sarımsak(3-4 diş), yeşil biber (2-3 adet), yarım kırmızı biber ekleyelim. Tüm malzemeler pembeleşince içerisine biber salçasından bir kaşık ekleyip, iyice malzemelere yedirdikten sonra, göz kararı su ekleyelim (su oranına göre tuzu da eklemeyi unutmayalım, ben çok tuzu seven biri olmadığımdan, ölçüsünü veremiyorum, zevkinize kalmış). Bu baharatlı, sebzeli karışımımızın suyu fokurdadıktan sonra altını kapatalım. Tepsimize butları yanlarına dilimlediğimiz patatesleri, domatesleri ekleyelim ve üzerine bu sosu boca edelim. Fırında 180derece de (tabii daha önceden ısınmış) öncelikle üzerini folyolayarak yaklaşık yarım saat pişirelim, sonrasında tavuklarımızı da kontrol ederek, piştiklerini hissedersek, folyoyu kaldıralım, üzeri kızarana dek pişirmeye devam edelim. Afiyet olsun...




9 Ağustos 2012 Perşembe

İki renkli Kek...



Eşimin canı kek istemiş, sahur'da yemesi için, hindistan cevizli alacalı kek yaptım. Çok kolay, bir anda çıkıp gelen misafirleriniz için güzel bir tarif.

Yoğurt Kebabı...



Servis arkadaşım Banucukkk, sayende müthiş bir yemek öğrenmiş oldum, hem de çok kolaymış..Eşimin midesi şenlendi :)
Evde var olan pidelerinizi atmayın, minik minik doğrayın, fırın tepsisine yayın, az yağ gezdirin üzerinde ve fırında kıtırlaşana dek pişirin. Bir kenarda sarımsaklı yoğurdunuzu hazırlayın ama hafif sıvı olsun, pideleri ıslatmak için gerekli olacka. Normalde Banular bu yemeği kıymayla yapıyormuş, ama buzluğumda etim vardı, onunla deneyeyim istedim. Küçük parçalar halinde kestim, harlı ateşte çevirdim, hafif piştiklerinde soğanımı ekledim, sulandırdığım salçayı da ekleyince oluverdi. En üst katına da etleri dizdim tepsime, sonra yemede yanında yat misali, kendimizden geçtik :) Afiyetler ola...

Körili Tavuk ve Deniz Börülcesi Salatası

 
Cumartesi günü, anacığım onca yolu gözetmeden bana geldi, Ama şansına dışarıda öylesi bir yağmur vardı ki, buna rağmen taze yapraklarımı da yanında getirmeye üşenmedi, onun hakkını nasıl öderim bilmiyorum. :) Hemen gelir gelmez, azcık dinleneyim demeden, ilk sorduğu soru "Dolma için içi hazırladın mı? :)" Evvet, anacım hazırlamaz mıyım? :) Öncelikle belirteyim, ben zeytinyağlı dolma da kuş üzümü, fıstık sevmem, çok sade bir dolma içi hazırlarım, içeriğine gelince, bol soğan, bol kuru nane, yenibahar, şeker, karabiber, limon tuzu parçaları ve toz tarçın, hakiki zeytinyağı bile damlatırım tat versin diye. Bence dolmayı lezzetli yapan unsur toz tarçın ve limon tuzu...Denemenizi tavsiye ederim. Yapraklarda taze olduğundan, o kadar taze, o kadar ağızda dağılır olduki anlatamam.. Gülçincim, hatta hafta içi gelen misafirim Deniz ve eşi, Kayınvalidem, iş arkadaşım Zeynep ve İrem de tattılar, yorumlar, çok lezzetli olduğu yönündeydi, hehe...



Pazar akşamına yaptığım ana yemeğim; Kremalı, körili tavuk ve Jasmin pirinçten yaptığım pilav.. Göğüs tavuklarımı, harlı ataşte kavurdum, soğanı, sarımsağı, biberi, mantarı ekledim( daha önce börek tarifindeki gibi) baharatlarım; kimyon, karabiber, köri ve tuzu da ekledim. Son olarak kremayı da koydum ve ocağı kapadım...Pilavımda, bire bir ölçüyle, bir gecede bitecek şekilde ayarlandı. :)



Biz Cumartesi akşamı, kayınvalidemlerle İftar'a Pendik sahilde güzel bir Dürümcüye gittik, oraya da Cumartesi pazarı çok yakındı. Yeşilliklerimi taze almak için, (özellikle Reyhan şerbetim, Yeşil ayranım için) uğramak istedim. Annemle kapanmadan yetişiverdik, yeşilliklerimin dışında annecim Deniz Börülcesi görünce dayanamadı, hayır alma, uğraşamam demelerimi bile dinlemeden almış bulundu :) Tabi evine dönmeden onları ayıkladı da gitti, Selimim için... (Börülceyi kaynar suya atıyorsuni rengi değişince altını kapıyorsun. Süzdükten sonra, kılçıklarından ayıklamak gerekiyor, ayıklanan börülceye zeytinyağı, limon ve bol sarmısak koyarak sunuyorsun, hiç tuz atmayın, kendinden tuzlu bir börülce.
Bunun dışında Gülçin'cim annemin kısırını çok sever. O açıdan annecim, gitmeden kendisine Kısır'ını da yaptı gitti. Aslında Kısır konusunda annemler ellerimiz örtüşüyor, ama ne yalan söyliyim annemin elinden yemek çok daha keyifli :)






Gecenin en güzel Süprizi oldu bu bana; Gülçin'imin ev hediyesi. Biliyor arkadaşının merakını :) Tekrardan çok teşekkürler arkadaşım. En kısa zamanda yeniden bekliyoruz...



Yaz'a özel soğuk ev yapımı içecekler;

Reyhan Şerbeti

Cahide Abla’dan yine müthiş bir tarif denedim; Reyhan Şerbeti. Reyhan’dan şerbet mi olur demeyin, muhteşem bir yaz içeceği, oluyormuş, denedim ve misafirlerime de denettim J  Bir demet Reyhan’ı sıcak suda (8bardak su), bekletiyorsun, içine 7 kaşık şeker ve limon tuzu(5-6 parça) istersen limon kabuğu da ekleyerek, soğumaya bırakıyorsun. Biz buzlu olarak içtik, sodayla karışımı da çok hoş oluyor, aşırı derece de tavsiye edilir…


Yeşil Ayran


Bu da tatlı yerine tuzlu içecek tercih edenlere; bir şişe ayranı Blender’a koyun, içerisine dereotu, maydanoz ve nane ekleyin (birer tutam) ve çalıştırın, buz ve soda eşliğinde müthiş bir yaz içeceği, karşınızda…


Çilek Suyu
Ve bu sıcak yaz günlerinde, market’te çilek bulunca kaçırmadım, aldım tabiiki de J Yarım kg çileğimi, göz kararı 1bardağa yakın şekerle, üzerini geçecek kadar koyduğum suda, çilekler rengini salana kadar kaynattım, sonra da altını kapatıp 15dakika içerisinde beklettim. İçindeki çilekleri blender’a koyarak,(Cumartesi yapacağım pastaya kullanacağım, sos olması için) onu püre yapıp bir kenara kaldırdım, süzülen çilek suyu da eşime sahur için yaptığım kek’in yanında çok ferahlatıcı oldu doğrusu J


Bu arada ayrıca yaptığım Erik Şerbeti'ni de sizlerle paylaşacağım, tıpkı Çilek suyu gibi yaptım, yanlız posasını içerisine ekledim, onda konsantre olarak kullandık, yani içeceğimiz zaman az şerbetten bardağa koyup, su ve buz eşliğinde sunduk...

Erik Şerbeti

3 Ağustos 2012 Cuma

Milföyde Kolay Tavuklu Börek




Eşim oruçlu olduğu için elimden geldiğince ona güzel ve lezzetli şeyler yapmaya çalışıyorum. Bu da öylesi tariflerden biri; Göğüs tavuğunu harlı ateşte soteliyoruz, ardından soğanı, sarımsağını ve sonra da 3 renk biberini ekliyor, soğanları ölene kadar soteliyoruz, köri, kimyon, kekik, karabiber ve tuzunu da ekleyerek yemeğimizi pişiriyoruz. Daha sonra fırın tepsisine, (ben 6 adet milföy hamuru kullandım), milföyü döşüyoruz, ortasına yemeğimizi ekliyoruz, üzerini de kapatıp, susam, çörekotuyla renklendirip, 175derecede kabarana kadar pişiriyoruz. Diğer bir kenarda sarımsaklı yoğurdumuzu hazır bekletiyoruz, fırından çıkar çıkmaz, üzerine bolca yoğurtla servis ediyoruz. Köri otunun tavuğa verdiği o güzel lezzet, bol sarımsaklı yoğurtla birleşince, Şiir gibi oluyor :):)

Afiyet olsun ...


Ailemle İftar Yemeği




Abim, bizi geçtiğimiz Pazar akşamı İftar'a götürdü. Belki yıllardır ilk defa beraber yediğimiz İftar Yemeği'ydi bu. Çekirdek ailemiz, babamsız bir Sofra...

Evin bereketi

 

Geçen hafta İftar Soframda,  9 kişiyi ağırladım, canım kardeşim Esma sayesinde altından başarıya kalktık (Bu seferlik Denizcim gelemedi). O kadar güzel bir hava oluştu ki evimde, anlatamam. Yetmez düşüncesiyle yapılmış yemeklerim, ertesi iki günde bile sofralarımızı şenlendirdi :)

İftar Soframın baş tacı; Cahide hanımın sitesinden bulduğum Müjeddere (Mercimekli Pilav) oldu, denemenizi tavsiye ederim. Diğer yemeklerin dışında, favori tatlım, Güllaç'tı. :)

İftarın tadı her zaman ayrıdır benim için, daha öncede bahsetmiştim; Bereket, bolluk, dualarla dolu bir sofra. Herkese böyle sofralar nasip olsun, dışarıda onca aç kardeşlerimiz varken belki bu kadar özenli sofralar hazırlamak doğru olmuyor ama yine de içimiz rahat etmiyor ki, şu da olsun bu da olsun diyerek; bir bakıyorsun onca çeşit...

Ramazan ayını yarıladık, şurada bayram sabahına ne kaldı ki, bol dualı İftarlarınız olsun...

Bucketzzzzz, abicim ellerine sağlıkkk



Ne zamandır yazamıyordum, bir türlü blog'umu açacak halim olmadı nedense kaç gündür :( Oysa fırsatım vardı.. Neyse size Benim dahi abimin oyunu Bucketz'dan söz ederek başlamak istiyorum güne... Iphone'u olanlar, bağımlılık yaratan bir oyun bu, lütfen bir kez deneyin, ben bugünlerde her boş anımda onla oynar oldum, Her level'i ayrı renklerde, her oyunda farklı karakterler, objeler, dialoglar okadar keyifli ki anlatamam...



Abicim ellerine sağlık, seninle gurur duyuyorum...