29 Ağustos 2012 Çarşamba

Çorba Tarifleri


Perşembe'den beri öksürük, tıksırık, burun tıkanıklığı, :(:( hepsi bir arada. Önce kayınvaldemler, ardından eşim, son sırayı bana savdılar ne yazık ki J  Ben de gücümün yettiğince, eşim ve kendime en azından sağlıklı beslenebilelim diye doğal yöntemleri kullanmayı denedim. Mercimek, Sebze, Tarhana veee Özel Tavuk Suyuna Çorbam... Çorbalarımın yanında özel karışım bitkisel çayımı da kısaca anlatıcam sizlere.
 
Hangisinden başlayayım; Mercimek ve Tarhanayı anlatmama sanırım gerek yok, herkes çok rahatlıkla bu çorbaları biliyordur. İkisi içinde benim vazgeçilmezimi söylemeden geçmeyeceğim; Mercimek için bol kimyon, Tarhana için, bir çorba kaşığı yoğurt ( bunu Deniz kardeşimden öğrendim), yarım çorba kaşığı salçayı karıştırıp, ıslattığım tarhanaya yedirip pişiriyorum, sonra bol kırmızı biber, nane :):)
 
Gelelim benim içmeyi aslında kokusu yüzünden hiç sevmediğim, ama kendi yöntemlerimle sevmeye alıştığım Tavuk suyuna Çorbama...
2 ince kıyılmış tavuk göğüslerini suya haşlanmaya koyuyorum, tabi haşlarken içerisine daha sonradan çıkartılmak üzere 2 adet kuru defne yaprağı, bir küçük salkım karabiber taneleri, bir küçük soğan, bir yeşil biber,  taze zencefil dilimi(1-2 ince dilim), 2 diş sarımsak ekliyorum, hepsini kaynatıyorum (Defne yaprağını, karabiber salkımını ve zencefil ile soğanı, daha sonrasında çıkarma sebebim, hepsi özlerinde acılık içerdiği için sadece vitaminlerini versinler diye bir süre kokuları çıkana kadar kaynatmayı tercih ediyorum.) . Bir domates rendesini, bir tutam dereotunu (kıyılmış), biraz sıvıyağı ekliyorum. Didiklenmiş tabukla eminim çok daha güzel olacaktır, yanlız işten gelmiş kişiler için en çabuk olabilecek tarzı sanırsam bu :) En son da yarım kase şehriyeyi ekliyorum. Tuzumuzu, toz karabiberimizi, 2-3 parça limontuzumuzu hatta kimyonumuzu da ekliyorum. Sonra içerisine limon sıkarak, şifa niyetine içiyorum. Afiyet olsun, hastalığınıza şifa olsun :)
 
Sebze çorbama gelince; Anneciğimden öğrendiğim, vazgeçilmez çorbam; Aklınıza ne gelirse, sanırım 12-13 çeşit sebzeyle pişiriyorum bu çorbamı.
İçindekiler; Patates, Havuç, Soğan, Pırasa (tabii varken), Brokoli, Zencefil, Ispanak yaprakları, Taze Fasulye dilimleri, kabak, maydanoz, dereotu, sarımsak,  tabiiki domates; şimdilik aklıma gelenler...
Bunlardan rendelenecekleri rendeleyip bol suda haşlamaya koyuyoruz. Dilimlenecekleri dilimleyip ekliyoruz, yeşilliklerimizi de doğrayıp en son eklemesini yapıyoruz. Ben genelde sebzelerim bir taşım kaynadıktan sonra içine ya arpa şehriye ya da erişte atıyorum. Bir kenarda sıvıyağda, karabiberimi, kimyonumu, nanemi, çevirip çorbama ekleyince, içilmeye hazır hale geliyor. Piştikten sonra bol limon karıştırarak, yanında hiçbir şey yemeden doyacağınız muhteşem iyileştirici çorba ağızlara layık hale geliyor. :)
 
Not: Şu an fotoğraflarım bu bilgisayarımda kayıtlı değil, daha sonrasında paylaşıyor olacağım.
 
Özel karışım çayıma gelince;  bir tutam Ihlamur içine, bir kabuk tarçın, taze zencefil dilimi, taze elma dilimi, limon dilimi ve hatta suyu, karanfil taneleri (ne kadar isterseniz) ekleyerek kaynatıyorum, sonrasında içerisine bol limon ve balla karıştırarak iyileşmek niyetiyle içiyoruz.
 
Hasta olmamanız dileğiyle...

4 yorum:

  1. benim de bu karışıma ihtiyacım var galiba , ciddi ciddi bogazım yanıyor bana polonezkoy havası yaramadı sanırsam :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayy güzel arkadaşım hasta mı olmuş, gel ben sana bu karışımlardan yaparım :):) dikkat et kendinee

      Sil
  2. evet sonunda kendi ismimle yorum yazmayı başardım. Adı/URL seçilerek bu işlem yapılabiliyor tuğbacım. soranlara iletirsin.
    çorbalarını okurken ismimi zikretmişsin. Allah razı olsun. yorum yazıyım dedim:) çorbayı çok severim zaten, hepsi de çok güzel görüniiiyy:)
    hatta sevdiğim kız bana abi diyince demek istiyorum:)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hehe canım benim, biliyorsun ne zamandır tatildeyiz, bugün yoruma fırsat buldum, aslında ne zamandır da yeni şeyler eklemeyi istiyordum sayfama :( neyse pazartesiden itibaren yazarım inşallah. canım en son seninle Cahide abladan bir sürü tatları yaptık bir araya gelip. Ellerimize sağlık diyorum ve dönüşte görüşelim, yeni tarifler yapmaya devam edelim diyorum :)

      Sil