3 Ocak 2013 Perşembe

Mercimek Çorbası



Bakınnn, bu 2. tarifim :):)

Herkes Mercimek çorbasını çok sever, belki de ben sevmeyenine çok rastlamadım. Geçen arkadaşlarımdan biri Mercimek çorbasını güzel yapamayan var mıdır ki? diye sordu, "niye olmasın ki!" dedik :) Ben daha çok sebzelerle lezzetlendirenlerdenim bu klasik çorbayı. Hadi geçelim tarife;

Malzemeler;
Bir bardak mercimek
Bir çay bardağı pirinç
Bir küçük patates
Bir havucun yarısı
Bir sap pırasa (soğan yerine)
2 diş sarımsak
Kimyon-Tuz-Kırmızı biber
Mercimeği ve pirinci iyice yıkadıktan, sebzelerimizi de yıkayıp, doğradıktan sonra, tüm malzemeleri tencereye koyuyoruz, üzerini 4 parmak geçecek kadar da su ekliyoruz. Mercimekler sararana, sebzeler yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Bu arada üzeri köpüklendikçe onları kevgir yardımıyla temizlemeyi unutmayalım( çıkan köpük, mercimekten kaynaklanıyormuş, annem öyle derdi..).
Bu aşamadan sonra, tüm karışımı blender'dan geçirelim. Tuzunu da ekleyelim ( ben çok tuzlu sevmediğimden bir silme tatlı kaşığı kadar eklerim.). Büyük ihtimalle çok katı bir karışım olacak, bundan sonrasında kaynar su eklememizde fayda olacaktır, yeniden çorbayı uzunca pişirmemek için. Yalnız koyacağınız su miktarına artık siz karar vereceksiniz, bazıları sulu, bazıları daha ağır kıvamlı sever bu çorbayı.
Çorbanın üzerine tereyağını ( bir çorba kaşığı) kızdırıp, kırmızı biberi, kimyonunu ekleyerek, çorbanın direk içine de katabilirsiniz, benim bu seferlik yaptığım gibi, ya da dilerseniz, her servis tabağınıza çorbanın üzerine güzelce şekillendirerek de koyabilirsiniz.
Not: Bayat ekmekleriniz mevcutsa, küçük parçalar halinde doğrayıp, hafif sıvıyağda ekmekleri çevirip, çorbamızla ikram etmek üzere hazırlayabilirsiniz. Hem ekmekler değerlenmiş olur hem de sıvıyağda ekmekler kıtırlaştığından bu çorbaya çok hoş bir lezzet katmış oluruz...
Afiyet olsun...

8 yorum:

  1. Hiç bir zaman hayır diyemeyeceğim çorbaların başında gelir. Ama hiç içine pırasa atarak denememiştim, ilginç geldi gerçekten, bir dahakine unutmazsam o şekilde denemek isterim.
    Ellerine yüreğine sağlık Tuğbacığım.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım biliyorsun pırasa, soğangillerden. evde soğan olmayınca inan farkı gözetilmeyecek kadar leziz oluyor, denersin belki bir dahaki yapışına :) sevgiyle kal gisicim :):)

      Sil
  2. Aaaa pırasalı hiç denememiştim, ilginç gerçekten..ellerinize sağlık; mutlu yıllar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. size de güzel bir yıl diliyorum, tanımadığım takipçilerden yorumlar alınca çok seviniyorum, teşekkürler...

      Sil
  3. Tuğbacım bence de sevmeyen yoktur:)
    Neyi çok sevsem,hep böyle düşünürüm:)
    Yapma tarzımız senle aynı,ben de nasılsa kaldırıyor deyip,bolca havuç ve soğan bir de sarımsağı es geçmem mercimek çorbasında.
    Tam bir vitamin bombası oluyor böyle olunca.
    Şu günlerde bol bol içmelik:)
    Ellerine,emeğine sağlık canım.
    muhabbetle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım özlemiştim seni, hatta telefonun olsa aramayı bile düşündüm, ama baktım ki zelişim yazmış :):) sevgiyle kal canım...

      Sil
  4. OOO mis gibi valla. Ben bayılırım. Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :):) teşekkür ederim hem yorumunuz için hem de beğendiğiniz için...sevgiler...

      Sil