23 Kasım 2012 Cuma

Aşure Nasıl Yapılır?

 
Birde Tuğba'dan deneyin istedim. :) Bu hafta Aşure zamanı başlayınca dayanamadım, hemen kolları sıvadım. Aşuremi, nohutumu, fasulyemi bir gece önceden suyla ıslattım. Sabaha kalktığımdan şişmişlerdi. Ama gün içinde zaten işte olacağımdan bir kez daha suları değiştirip akşama kadar beklettim. Ve Perşembe akşamı nasibimizde bu senenin ilk Aşure'sini yapmak varmış...
 


Malzemeler;

1 su bardağı aşurelik buğday

Yarım su bardağı nohut

Yarım su bardağı fasulye

Yarım su bardağı kuru üzüm

Bir portakal rendesi

Bir elma

Bir büyük dilim ayva

12-14 adet kuru kayısı

1 çubuk tarçın

Karanfil (8 adet)

Bir çay kaşığı tuz

1 buçuk su bardağı şeker

Bir çorba kaşığı gülsuyu

Bir tatlı kaşığı nişasta (suda eritip-isterseniz koymayabilirsiniz de )

Üzeri için;

Ceviz

Fındık

Çamfıstık

Hindistan Cevizi

Toz Tarçın

Nar

 



Tarife gelince;

Geceden ıslattığım bakliyatlarımı, üzerini iki katı geçecek kadar su ekleyip düdüklüye pişmesi için koydum. Yanlız düdüklüden çok korktuğum için, suyunu az koydum, başıma birkaç defa su taşması olayı vukuu buldu da :):) Kapağı yarım saat sonra açtığımda kaynar su ilave ettim, bilginiz olsun ... Ben çok sulu sevmem, o açıdan göz kararı suyumu koydum. Yukarıdaki karanlık çıkmış :) Fotom'da da görürsünüz. Sırasıyla; Gül suyumu ekledim. O sırada bir küçük dilime sapladığım 8 adet karanfili ekledim. Yarım saat kaldıktan sonra karanfilli dilimi çıkarttım ve akabinde çubuk tarçınımı ekledim. Yarım saate yakında onu, kokusunu salana kadar çıkartmadım. Buğday iyice eriyene kadar kısık ateşte kaynatmaya devam ettim, buğdayın eridiğine karar verdiğimde içerisine elmamı, ayvamı, üzümü, kayısımı, portakal kabuğu rendemi ekledim.

 




Onlarda yaklaşık 40-45 dakika kadar kaynamaya devam ederken, şekerimi ve tuzumu ekledim, ara ara karıştırdım ki dibi tutmasın. Karışım iyice yavaşlayınca, kenarda az suyla yumuşattığım nişastamı da ekledim, bir taşım kaynatıp altını kapadım.

Tabaklara bölüştürdüm, süslemesini sabaha bıraktım, nasılsa soğuyunca süs malzemelerimi içine çökmüyor . Ben tamamen kendi damak tadıma uygun bir Aşure yapmış oldum, hafif ve sağlıklı :)
Bu arada incirim olsaydı ondan da ekleyecektim, kısmetimizde incirsiz Aşure yapmak varmış. Ekleyecek olsaydım, renginin kararmaması için, incirlerimi şekerden de sonra koyacaktım. Bilmenizi isterim.

Yaparsanız şimdiden kolaylıklar diliyorum. Sevgiyle kalın, Hayırlı Cumalar...

 

 

6 yorum:

  1. Annemin aşuresi gibi olmuş ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. serapkuşum afiyet olsun, sende yap da bizde yiyelim bigün :):)

      Sil
  2. Tariflerin hepsi birbirinden güzel Aşure de nefis olmuş gerçekten ellerinize sağlık :) profil resminize de epeyce baktım ve bayıldım,çok güzel bir gelin olmuşsunuz :) Artık tariflerinizi kaçırmam :) sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Gelin fotoğrafımı bende çok seviyorum. Elimden geldiğince beğenilecek tariflerimi sizlerle paylaşmaya devam ediyor olacağım, inşallah... sevgiyle kalın...

      Sil
  3. OOO mis gibi kokmuştur mutfak
    Ellerine sağlık arakdaşım
    Bende haftaya yapacağım inşallah
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet canım, dediğin gibi bütün evi kokusu sardı Aşuremin :):) seninde şimdiden eline koluna sağlık :) sevgiler.

      Sil