Buğdaylı Soğuk Çorba |
Fırında Tuğba Tavuğu :) |
Biliyorum ki
sizlerde benim gibisiniz, illaki yemek tarifine bakmadan evvel fotoğraf
incelemesinde bulunuyorsunuzdur, aslında çoğunluk öyledir desek daha doğru
olacak. Bence yemeği iyi yapmak kadar, yemeklerin fotoğraflarını da iyi çekmek
gerek, evde profesyonel bir makinam olmasına karşın hala bir an evvel çekip de
sizlerle paylaşabileyim diye telefonumla çekip buraya koyuveriyorum, şimdilik
blog'um konusunda da oldukça amatörüm aslında, neyse günden güne bende
öğreniyorum yenilikleri, ayakta uydururum yakında inşallah :)
Gelelim,
fotoğraftaki yemeklerimin tariflerine;
İlki bu sıcak
havalarda, hararetimiz alacak Soğuk Çorbaya; bir çoğumuzun buzluğunda haşlanmış
nohut, buğday, yeşil mercimek vardır, yoksa da birer bardak ayrı ayrı
haşlayalım (bir gece önceden
ıslatırsanız, daha çabuk haşlanacaktır). Haşlanmış tüm malzemelerimizi, bir
araya toplayalım, bir kenarda yoğurdumuzu az tuz ve az zeytinyağı ve hatta
biraz su ile çırpalım. Çırptığımız yoğurdu bir araya topladığımız
malzemelerimizle karıştıralım, dilerseniz içerisine taze nane ve taze reyhan da
koyabiliriz (kurusu da olur) ..
Ana yemeğimiz ise Fırında bana özgü tavuğuma; 6 tane butu, derisinden ayıralım, bir kenarda bol zeytinyağı, kimyon, kırmızı biber, karabiber, dağ kekiği, ve tuzla butlarımızı ovalayıp, içerisinde 1-2 saat bekletelim. Ocağımıza tavamızı alıp, mor soğandan (büyük bir tane, dilerseniz iki) yağda çevirelim, sırasıyla bol sarımsak(3-4 diş), yeşil biber (2-3 adet), yarım kırmızı biber ekleyelim. Tüm malzemeler pembeleşince içerisine biber salçasından bir kaşık ekleyip, iyice malzemelere yedirdikten sonra, göz kararı su ekleyelim (su oranına göre tuzu da eklemeyi unutmayalım, ben çok tuzu seven biri olmadığımdan, ölçüsünü veremiyorum, zevkinize kalmış). Bu baharatlı, sebzeli karışımımızın suyu fokurdadıktan sonra altını kapatalım. Tepsimize butları yanlarına dilimlediğimiz patatesleri, domatesleri ekleyelim ve üzerine bu sosu boca edelim. Fırında 180derece de (tabii daha önceden ısınmış) öncelikle üzerini folyolayarak yaklaşık yarım saat pişirelim, sonrasında tavuklarımızı da kontrol ederek, piştiklerini hissedersek, folyoyu kaldıralım, üzeri kızarana dek pişirmeye devam edelim. Afiyet olsun...
Ana yemeğimiz ise Fırında bana özgü tavuğuma; 6 tane butu, derisinden ayıralım, bir kenarda bol zeytinyağı, kimyon, kırmızı biber, karabiber, dağ kekiği, ve tuzla butlarımızı ovalayıp, içerisinde 1-2 saat bekletelim. Ocağımıza tavamızı alıp, mor soğandan (büyük bir tane, dilerseniz iki) yağda çevirelim, sırasıyla bol sarımsak(3-4 diş), yeşil biber (2-3 adet), yarım kırmızı biber ekleyelim. Tüm malzemeler pembeleşince içerisine biber salçasından bir kaşık ekleyip, iyice malzemelere yedirdikten sonra, göz kararı su ekleyelim (su oranına göre tuzu da eklemeyi unutmayalım, ben çok tuzu seven biri olmadığımdan, ölçüsünü veremiyorum, zevkinize kalmış). Bu baharatlı, sebzeli karışımımızın suyu fokurdadıktan sonra altını kapatalım. Tepsimize butları yanlarına dilimlediğimiz patatesleri, domatesleri ekleyelim ve üzerine bu sosu boca edelim. Fırında 180derece de (tabii daha önceden ısınmış) öncelikle üzerini folyolayarak yaklaşık yarım saat pişirelim, sonrasında tavuklarımızı da kontrol ederek, piştiklerini hissedersek, folyoyu kaldıralım, üzeri kızarana dek pişirmeye devam edelim. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder