9 Nisan 2014 Çarşamba

Krokanli Pasta


Haftasonu abimin yasgununu kutladik. Ben de kendi ellerimle leziz bir pasta yaptim. İci samfistikli, kenarlari cikolatali, uzeri krokanli, her seyiyle homemade oldu :)) 

Tarifimiz nasil bir bakalimm;

4 yumurta
1 br toz seker
1 vanilya
1 br un
Yarim paket kabartma tozu
2 dolu corba kasigi kakao

Pandispanyayla baslayalim, 4 yumurtayi 1 bardak toz sekerle 5 dakika cirpalim, bir adet vanilyayi ekleyelim. 1 bardak un ve yarim paket kabartma tozu son olarak kakaolu yapiyorsak, 2 dolu yemek kasigi kakao ekliyoruz. Kalibimizin sadece altina ben yagli kagit yerlestirdim, cikarmasi daha kolay oldugundan, dilerseniz yaglayip, un da serpebilirsiniz. Yalniz kalibin yan kismina hicbir sey surmuyoruz.Karisimi kaliba doktukten sonra, 200 derecede isittigimiz firina koyuyoruz, kabarmaya baslayinca 150 dereceye dusuruyoruz.20 dakikada pisiyor, bir kurdanla da icini kontrol edebilirsiniz. 

Gelelim ic kremaya; pandispanya piserken, 2 bardak sutu, 1 yumurta sarisi, 1crb kasigi nisasta, 4 crb kasigi seker, 1 crb kasigi un, 2 crb kasigi kakao, 2 crb kasigi hindistan cevizi, 2-4 kare bitter cikolata ve 1 tatli kasigi tereyag...

Cikolata ve tereyag disindakileri krema olana kadar karistiriyoruz, en son kalan malzemeleri ekliyoruz. Kenara sogumasi icin birakiyoruz, yalniz kabuk olmamasi icin arada karistiriyoruz. 

1 kase samfistigi ayiklayalim, 1 avucunu 2 corba kasigi toz sekerler krokan haline getiriyoruz. Once sekeri karamelize ediyor, sonra icine ekliyoruz. bir duz zemine yagli kagidi serip bu krokan karisimini uzerine duzgunce yayiyoruz, sogumasini bekliyoruz. 

Kenar cikolatasina gelirsek; 80 grlik bir bitter cikolatayi benmari usulu eritiyoruz, onu da duz bir zemine koydugumuz yagli kagidin uzerine spatula yardimiyla incecik yayiyoruz. Uzerine de toz samfistik serpip dolaba donmasi icin koyuyoruz. Bu da  bitti geldik, dis kaplama kremasina...

Ganaj icin; 200 gr krema ve 2 bitter kalip cikolata... Benmari usulu erittigimiz cikolataya kremayi ekleyip karistiriyoruz. Hepsi bu, pastayi hazirlamaya geldi sira.

Kekimiz bir kenarda sogudu, onu guzelce bir buyuk bicak yardimiyla  ikiye kesiyoruz. Ben kekimi ilik yarim brdak latteyle islattim. Uzerine ic kremami yaydim, kalan samfistiklari serptim, kekimin ustunu kapadim... Ganajimi yani diger kremayi da spatula yardimiyla duzgunce yaydim. 

Krokanlarimi ve cikolata parcalarimi gelisiguzek parcaladim, krokanlari uzerine, cikolatalari da pastanin yanlarina yapistirdim, suslemesi size kalmis, nasil yapmak isterseniz. 

Sunu soylemeliyim ki, disaridan alinan pastalardan cok cok cok lezzetli olmustu:)) denemenizi siddetle tavsiye ederim. 

Kerem kucagimdayken ancak bu sekilde tarifi anlatabildim, anlasilmayan bir sey olursa lutfen sormaktan cekinmeyin...Afiyetler olsunn hepinize...simdiden :)

8 Nisan 2014 Salı

Saglikli salatalara devamm



Selamlar, bugun 3 tane salata tarifi yazacagim, ama malesef ki diger ikisinin fotosunu cekmeyi atlamisim :(( 

Fotografta Bugday salatami goruyorsunuz, aslinda diger soyleyecegim iki salatanin icerigi de nerdeyse ayni; buzlugumda benim her daim haslanmis bugdayim vardir. onun icerisine bol maydanoz, dereotu, taze sogan, kereviz sapi ekliyorum, zeytinyagi ve  limonla lezzetlendiriyorum. 

Mas fasulyesi ve Kara bugdayi bu siralar hep duyar olduk, cok saglikli olduklarindan onlari da denemek istedim. Mas fasulyesini bir gece onceden suda beklettim, tipki bugday gibi. Sabahtan da suyunu tazeleyerek hasladim, bence cok lezzetli bir fasulye cesidi,icerisine ne isterseniz, benim vazgecilmezlerim bol taze sogan, maydanoz, dereotu ve kereviz sapim, tabiki hakiki zeytinyagi, limon... Bana bir ogle yemegi niyetine doyurucu bir ogun bu salata...

Kara bugdaya gelirsek; 1 bardak bugdayi 2 bardak suyla haslamak gerek, icerisine her zamanki eklemeleri yaptiktan sonra o kendine has garip kokusunu dindirmek icin zeytinyagi, limona bir de balsemil sirke ekledim, enteresan bir tada sahip oldu, ama Saglikli olmasina karsin o tuhaf kokusu sebebiyle tercih edecegim bir bugday degil neyazikki. Yalniz internetten arastirmalarim sonucu, bir de su yontemi deneyebilirsiniz, ben denemedim :)) ;

siviyagda sarimsak ve salcayi cevirip, bugdayi bunun icine ekleyerek, taze sogan ve maydanozla renklendirince de o  kendine has kokuyu yok edebilirmissiniz, duyurulur... saglicakla kalin...

2 Nisan 2014 Çarşamba

Gunesli bir gunden selamlar hepinize...

merhabalar, oglumun her gecen gun buyumesine tanik olmak, o tatli yorgunluk, sanirim baska hicbir seye degisilmez...ise bir sureligine ara vermek, kendine bakamamak, kucucuk seyleri kafaya takmak, hepsi bosmus...:) simdi guluyorum kendime. Kendimden daha fazla dusundugum, guzel emanetim oglum Kerem'im var simdi.. bu sayfayi actigimda hergune bir tarif sigdirmakta ne var diyordum kendi kendime... simdi bakiyorum da evde yeni seyler yapip bloga koymak uzere fotograflandiriyorum ama gun sonu oyle yorgun dusuyorum ki aman neyseee sonra elbet yazarim diyorum ve sadece instagramda foto olarak sergiliyorum, eee bu da biseydir dimi? :)) yakin zamanda sitede cok tatli komsularim oldu, onlarla arada toplaniyoruz, yeni yiyecek tarifleri birbirimizle paylasiyoruz. cahide ablamin sut receli cok begenildi, eger bir tarif begenilirse diyorsun ki hadi yeni sunu da deniyim , sunu da deniyim tattirayim :))) alt komsum ebru ablam ve ogullari bu ara hep benim tat uzmanlarim oldu :)) su an keremimi salliyorum, bir yandan da size yaziyorum, belki aranizdan bir kisi beni bugun okur :)... bu arada size guzel bir salata tarifi verecegim, sanmayin ki bugun sadece anlattim. bunu da fatma ablamdan ogrendim, normalde ben pirinc kisiri olarak yapardim. Ama cok enteresan bir yapilisi varmis meger, bence bu sekli cok daha lezzetli, simdiden denerseniz afiyet olsun...

malzemeler; 1 bardak pirinc
                     2 bardak salgam suyu
                     4-5  taze sogan
                     1 kereviz sapi
                      yarim demetdereotu 
                      yarim demet maydanoz
                      birer avuc misir ve bezelye
                      zeytinyagi ve limon

tarife gelirsek; siviyagda pirinci salgam suyuyla pilav yapar gibi pisiriyoruz, yalniz tuz katmayalim, salgam suyu tuzlu olur. salata haline getrdikten sonra ekleyip eklemeyecegimize karar veririz. Gerci ben eklemedim, gayet iyiydi. Diger tum yesillikleri ince dogruyoruz, kereviz sapi cok yararli oldugundan ben artik tum salatalarima ekler oldum, bence denemelisiniz. Cok citir ve farkli bir lezzeti var. Misir ve bezelyeye gelirsek, benim buzlugumda her zaman bulunur, renkli olsun diye kattim dilerseniz bunlarin yerine kornison tursusu da ekleyebilirsiniz. Sosu icin sizin keyfinize kalmis, ben yarimdan biraz fazla limon vr hakiki zeytinyagi kullandim. Bugday salatami ve Kara bugday salatamin da kisa tariflerini yazacagim... 

sevgiyle kalin...