31 Ekim 2012 Çarşamba

Sanal Dostlarım, Hepinize Teşekkürler...

 
Blogum da 50. yazımı yayımladım bugün. Çok hoş bir duygu. Bu blog'da yemek tariflerimin, yazılarımdan çoğunlukta olabileceğini aslında başlangıçta düşünmemiştim. Ama  Canım Cahide Ablamdan sonra, sürekli yeni yemekler deneme isteğim arttı ve tabiiki de sizlerle paylaşma isteğim...

Ispanak Yemeği Nasıl Yapılır?



Birde benden dinleyin, deneyin isterim.

 
Hemen malzemeleri sıralıyorum, çok sıradan bir tarif bu, bir Mucize beklemeyin  :):)

Erik Marmelatlı Tart

 
 
Ben Elmalı tartı çok severim, ama evde elma yoksa hazır da daha önceden yaptığınız herhangi bir marmelat varsa yapabileceğiniz müthiş bir Tart bu bence.. Çok öncelerden internet arayıp bulmuştum bu tarifi, şimdi de sizlerle paylaşayım istedim.

Fırın'da Somon Balığı

 
Yurtdışında Somon balığı yemeye alışmış biri olarak, favorilerde başı çektiğini çok rahatlıkla söyleyebilirim. Hem çok sağlıklı hem de diğerlerine nazaran çok başka bir tadı olduğuna inanmaktayım. Eşime ilk yapışımdı, ondan da geçer not aldı ya çok mutluyum :)
Tarife gelince, çok basit.. İşten eve geldiğinizde hemen yapıp servis edebileceğiniz bir yemek.

22 Ekim 2012 Pazartesi

Kerebiç Tatlısı Nasıl Yapılır?





Malzemeler;

3 yumurta

1 su bardağı yoğurt

2/3 bardak pudra şekeri

1 vanilya

1 kabartma tozu

1 su bardağı Ayçiçek yağı

1 ılınmış margarin (bence tuzsuz tereyağıyla çok daha  güzel olur, bir dahaki denememe inşallah! )

1 su bardağı irmik (çoğu kişi isteğe bağlı demiş, ama benim yediğim ve bildiğim tüm Kerebiç tatlılarında irmik olur)- Olmazsa olmazım diyelim J

5buçuk bardağa yakın da un (yalnız kulak memesi kıvamında oluncaya dek konabilir, belki un markasına göre sizler 4 bardak bile yettirebilirsiniz)
 

 İç malzemesi;

1 bardak çekilmiş şamfıstığı

1,5 tatlı kaşığı tarçın

1 çay bardağı Hindistan cevizi

2 yemek kaşığı pudra şekeri

 

Tarifi;

Bütün malzemeleri yoğurarak yumuşacık bir hamur elde ediyoruz. İç malzemelerimizi de karıştırıyoruz. Ben de kalıplar olduğu için şekilli kalıplarıma hamuru koyup ortasını iç malzemeyle doldurup hamurumu kapatıp fırın tepsime dizdim, sizlerde kalıp yoksa, avuç içinizde yuvarlak açacağınız hamurun ortasına yaklaşık 1 tatlı kaşığı karışımdan koyup, ağzını kapatıp, yağladığınız tepsiye ya da yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye kurabiyeleri dizeceksiniz. Benimkilerden 24 adet kurabiye çıktı. Oldukça da bereketli, sizler kalıpsız yaparsanız daha da fazla çıkartabilirsiniz. Sonra 150 derecede ( benimki mini fırın olduğundan) rengi değişmemesi gerektiğinden düşük ısıda pişiriyoruz. Benimkiler o kadar çabuk pişti ki 20 dakika sürmedi bile, zaten elinizle bir kurabiyeye dokunduğunuzda piştiğini anlıyorsunuz. Sonra da fırından aldığımız kurabiyelerimizin üzerlerini pudra şekeri ile tatlandırıyoruz.

 
Bu kurabiyeler oldukça hafif oluyor, Cahide ablam sen de denemelisin, eminim çok seveceksin. Biraz masraflı bir kurabiye, malzemesi çok bol çünkü, dileyen cevizde kullanabilir, içi için…
 
 

 




 
 
 
 
 
Afiyetler...

 

Kara Lahana Çorbası nasıl yapılır?





Cahide Ablamın Yöresel Yemekler etkinliğine gönderdiğim tariflerden biri;

15 Ekim 2012 Pazartesi

Brownie Tarifim;


 
 
 

Daha önceden internetten bulduğum tariflerle Brownie yapmayı çok severdim. Sonrasında yurtdışındayken çok küçük farklılıklarla tarifimi bu şekilde değiştirdim, sizlerle de paylaşayım istedim. Geçen akşam Denizciğimle beraber yapıp, fotoğrafladık... :)
 
Malzemeler;
3 yumurta
1 bardak toz şeker
1 paket vanilya (genelde vanilya şurubu koyuyorum-ozaman yarım küçük şişe)
1 bardak erimiş margarin (yoksa sıvıyağ koyabilirsiniz- ama katı olması için margarini öneririm-sağlıksız olsada :( )
2/3 bardak kakao
1 bardak un
Yarım paket kabartma tozu (isteğe bağlı)
1 avuç fındık
Yarım bardak hindistan cevizi
Üzeri için ayrıca eritilmek üzere iki paket bitter çikolata.

Yapılışına gelirsek;

Yumurta, şeker ve vanilyayı iyice eriyene kadar çırpıyoruz. Erimiş yağı ılındıktan sonra ekliyoruz. Kakaoyu ve hindistan cevizine birlikte ekliyoruz. Bundan sonra karıştırma işlemini spatula ile yaparsak çok daha iyi olur, yavaş yavaş, yedirerek karıştırmalıyız. Son olarak da unu ve dilersek kabartma tozunu ekliyoruz, normalinde kabartma tozu eklenmeden yapılıyor. Yağladığımız fırın tepsimize karışımı döküyoruz. Ben kare ya da dikdörtgen kapta yapmayı tercih ediyorum. 175 derece fırında 20 dakika pişirdikten sonra 150 dereceye düşürüyoruz. Kürdan temiz çıktığı zaman bilin ki Brownie'miz yemeye hazır :)
 
Bir yandan Benmari usulü erittiğimiz çikolatayı da üzerine ekliyoruz. Üzeri sertleştikten sonra servise hazır hale geliyor, dilerseniz yanında vanilyalı dondurmayla servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun...

 

9 Ekim 2012 Salı

Cahide Ablamın İncir Uyutması nasıl yapılır?


Şeker rahatsızlığım olduğundan aslında mümkün mertebe, incir gibi şekeri fazla meyveleri çok nadir tüketiyorum. Yalnız, Cahide Ablam geçen gün bir tatlı denemiş, dayanamadım, buzdolabındaki incirleri değerlendireyim diye denemek istedim. Ve sonuç tabii ki yine müthiş, ablammm ellerine sağlık :) Sizlerle de buradan paylaşayım istedim.

 
Bende 15 adet incir vardı, onları sıcak suda biraz yumuşayana kadar beklettim. Sonra minik minik doğradım. Bir yandan da 1 lt. sütü kaynattım.
 Kaynamış sütten bir bardak kadarının içine doğradığım incirleri attım, elimle bir süre onları ezdim, ufaladım, eldiven takmamak çok daha iyiymiş, bilgilerinize :)
 Son olarak bu karışımı kaynamış, hatta artık ılınmış sütün içine koydum, orda da bir dakika mikserler çırptım, blender'la Cahide ablama göre aynı tadı vermeyecektir.
Tabi ben incir tatlı olduğundan şeker eklemedim. Dileyen bir kaşık kadar ekleyebilir. Hatta pekmez bile koyabilirsiniz, daha sağlıklı olması için.
Ceviz parçalarını da içerisine eklemek benim bu tarife kattığım küçük bir nokta, incirle beraber ağza gelen ceviz birbirine çok yakışıyor, dilerseniz siz de ekleyebilirsiniz.
Kaselere boşaltıyoruz, kapaklı olurlarsa daha iyi, ama üzerlerine havlu ile kapatacağız (yoğurt yaparken ki gibi) .
İncirli tatlıyı uyutuyoruz, ben sabaha kadar bıraktım. O sıvı karışım, resmen puding kıvamına geldi, inanılmaz bir şey. Ayrıca tadına gelince, ben böyle hafif ve böylesi leziz bir tatlı görmedim, en kısa zamanda denemenizi tavsiye ederim.

 

8 Ekim 2012 Pazartesi

Kabak Çiçeği Dolması- Yöresel Lezzetler Etkinliği


Cahide Ablam bizler için bir etkinlik düzenledi, bende bu tarifle katılıyorum inşallah.
 
Bu Ege yöresine ait, nadir bulunan bir sebze dolması. İlk tattığım zaman, o yörenin köylü teyzeleri inanılmaz yapmıştı. Sonrasında her gittiğimde Ege beldelerinde bu çiçekten arar oldum. Yurtdışında da bulunabiliyor, gördüm ki artık büyük marketlerde de ara ara karşımıza çıkabiliyor. Ben her gördüğüm zaman alıp bu dolmadan yaparım.
 

Tarife gelirsek;


Elimde 20 adet kabak çiçeği vardı, bunları sirkeli suda bekletip, zedelemeden yıkadım, narin bir bitki olduğu için çabuk kopabiliyor yaprakları, dikkat etmek gerek.

 
İçi için; 2 bardak dolmalık pirinç

              1 domates

              2-3sap maydanoz

              1küçük soğan

              Bir tutam kuru nane

              Sıvıyağ

              Tuz

 
 
Yapılışı; Domates, soğan ve maydanozu, rondodan geçiriyoruz, bu karışımı pirince ekliyoruz. En son sıvıyağını, nanesini ve tuzunu da ekledikten sonra, çiçekleri patlatmadan azar azar içlerini dolduruyoruz, gördüğünüz gibi ben içleri biraz fazlaca koymuşum JJ Küçük bir tencereye çiçeklerin ağızlarını kapatacağı şekilde dizip, üzerini bir tabakla kapatıyoruz. Üzerine az sıvıyağ, yarım limon suyu, bir tutam tuz ve tencerenin yarısına kadar su ilave ederek, kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Yaklaşık 20-25 dakikada pişmiş oluyor.

5 Ekim 2012 Cuma

Patlıcan Oturtma nasıl yapılır?





Dökme tenceremi o kadar çok sevdim ki; fasulye ardından bu sefer hazır buzlukta etim varken, eşimin en çok sevdiği yemeklerden birini yapmaya karar verdim.
 
 4 Patlıcanım vardı, 250gr da yağsız kuşbaşım, tabi biberim, soğan, sarımsak, veee domatesimi unutmayalım...

Sırayla anlatayım,  bu arada Dökme tenceresi olmayanlar ne yapacak derseniz, düdüklüde eminim aynı kıvamı alacaksınızdır, ya da güveçte...

Öncelikle etlerimi harlı ateşte tuz ve karabiber ekleyerek kavurdum.. Harlı ateş olma sebebi, sularını salmalarını istememem.
 
Ardından bolca soğan ve sarımsağımı ekledim, ben genelde soğan ve sarımsak adedi belirtmiyorum, bu sizlerin dileğine kalmış. Sarımsağı çok sevdiğim için, nerdeyse 3-4 diş ekledim.
 
Ardından köy biberlerimi domatesimi ekledim, yanlız bu sebzeleri biraz etle çevirdikten sonra diğer malzemeyi ekliyorum. En son bir kenarda tuzlu suda beklettiğim patlıcanlarımı da ekledim.
 
Tüm malzemeler tencereye girdikten sonra, zeytinyağımı, tuzumu, karabiberimi, kekik ve salçalı suyumu da ekleyerek, kızık ateşte belli bir süre hiç karıştırmadan yemeğimi pişmeye bırakıyorum.
 
Yaklaşık yarım saat sonra, karıştırıp tekrar pişmeye bıraktım. Bir saatte pişmişti, tabi dökme tencerenin sanırım en müthiş yanı bu :) Çabuk ve lokum gibi bir yemek oldu.
 
Bu arada ben kırmızı biberi yazmayı unutmuşum. Acı yiyemiyor olsam da bu yemeğin en yakışan malzemesi bolca kırmızı biber, sevenlere duyurulur...

Frambuazlı muffin


Bugün bankadaki arkadaşlarım için, Muffin yapıp getirdim. Bu tarz muffin'i ilk kez denedim, ama çok hafif olmuştu, yiyenlerden de güzel tepkiler aldım. Tarifine gelirsek;

1+1/4 bardak yoğurt

2 yumurta

1 bardağa yakın toz şeker ( şekeri az olsun istemezseniz tam bir bardak)

1/2 bardak sıvıyağ

2 çorba kaşığı hindistan cevizi

Yarım paket vanilya( ben yarım küçük şişe vanilya özütü koydum)

Yarım paket kabartma tozu

1,5 bardak frambuaz ( buzluktan çıkarttığınız haliyle)

2 su bardağı un+2 çorba kaşığı un

Tarifi: Öncelikle sıvı mazelemelerin hepsini ayrı karıştırıyoruz; Yoğurt, yumurta ve yağ.

Unu, vanilya, hindistan cevizi, şekeri, kabartma tozunu ve frambuazı ayrı bir kapta harmanlıyoruz.

Daha sonra sıvı karışımı, unlu karışımın üzerine aktarıyoruz. Spatula yardımıyla unlar yokoluncaya kadar, frambuazlar dağılmasın diye yumuşak hareketlerle karıştırıyoruz.

175derecede ısıttığımız fırında, yaklaşık 30dakika pişiriyoruz.

Afiyetler...